Besplatno studiranje u Americi? Da, moguće je!

Informiši se u tekstu ispod

Veliki broj studenata se odluči da svoje studije nastavi u inostranstvu nakon završene srednje škole u našoj zemlji. Ponekad je slučaj da učenici već posle osnovne škole zažele da nastave svoje srednjoškolsko obrazovanje u Americi. Ponaročito kada su u pitanju deca koja su se već bavila i oprobala u sportu, odnosno deca kojima je san da postanu profesionalni sportisti.


Zašto mladi sportisti biraju Ameriku za nastavak školovanja?

Razlog što deca žele da nastave svoje obrazovanje u Americi i postanu profesionalni sportisti uglavnom leži u tome što Američki obrazovni sistem poprilično dobro brine o sportskoj kulturi i sportu u načelu. Iako Amerika nije baš prvi izbor za nastavak školovanja naših studenata u oblasti medicine ili humanističkih nauka dok za studente koji žele da nastave visoko obrazovanje, a istovremeno nastave da se bave sportom, to sigurno jeste.

Pre svega zato što Amerika pruža neverovatno dobre uslove mladim sportistima, a pored uslova i izuzetne prilike da budu primećeni, prepoznati i što je najbitnije adekvatno nagrađeni, stipendijom, za svoj rad i trud.


Međutim kao što i sami znate, u svakoj zemlji je studiranje za studenta koji nije rođen u toj zemlji znatno skuplje. Na našim fakultetima strani studenti plaćaju skoro i duplo veću cenu studiranja. Ovo varira od zemlje do zemlje u inostranstvu, ali ono što bitno razlikuje naše univerzitete od svetskih jeste to što su studije na ovim univerzitetima znatno skuplje od naših. Takođe često je reč o privatnim univerzitetima, koji su u inostranstvu bolji od državnih i po običaju papreno skupi ne samo za naše standarde, već i za standarde Zapadnih zemalja.

Amerika pruža neverovatno dobre uslove mladim sportistima, a pored uslova i izuzetne prilike da budu primećeni, prepoznati i što je najbitnije adekvatno nagrađeni, stipendijom, za svoj rad i trud.

Većina studenata Zapadnih zemalja, ponaročito Amerike uzima studentski zajam koji plaćaju čak i par godina nakon studija. U Americi se ovako visoke cene obrazovanja (bar ne formalno) ne dovodi u pitanje, jer se obrazovanje tamo smatra investicijom, a ne formalnošću kroz koju svako može i treba da prođe. Obrazovanje kao i sve u Americi ima strogo kapitalističku vizuru, tako nešto što će vam doneti veliki novac morate i platiti većom količinom novca – što je negde logično i razumljivo.

Kako onda čovek koji nema visoka primanja može svom detetu priuštiti studije u Americi?

Većina roditelja iz zemalja poput Amerike mora da izdvoji i po više desetina hiljada dolara za obrazovanje svoje dece na pojedinim univerzitetima. U takvom slučaju, roditelji su često spremni da dignu kredite ili ih sami studenti dižu uz eventualne subvencije države ili stipendije.

  • Sada ono što vas verovatno najviše zanima jeste to kako ljudi iz Srbije ili regiona uz naš standard mogu da priušte svojoj deci da studiraju na najprestižnijim Američkim univerzitetima.

Verovatno i sami možete da pretpostavite da veliki broj roditelja iz naše zemlje i regiona koji svoju decu šalju na studije u inostranstvo zapravo ima novca. To naravno jeste tačno donekle, no nije nemoguće da troškove studiranja pokrije i stipendija i tako znatno olakša nastavak školovanja.

Sportske stipendije u Americi

Postoje inostrane sportske stipendije koje dodeljuju Američki koledži i na koje se može konkurisati i iz Srbije ili bilo koje zemlje regiona. Takve stipendije dodeljuju se nadarenim studentima koji prilažu dokaze za svoje sportske uspehe i polažu posebne testove. Spram broja ostvarenih bodova na testovima ali pre svega uspeha u amaterskom sportu, budući studenti mogu računati na to da bi mogli dobiti neverovatno velike stipendije.

Kada kažemo „velike“ mislimo to pre svega u novčanom smislu, a taj novčani iznos u vidu naknade troškova daljeg obrazovanje može u velikom broju slučajeva otplatiti celokupnu školarinu studenata. Posebno značajne stipendije dodeljuju se upravo sportistima i studentima koji bi nastavili svoje obrazovanje u najrazličitijim oblastima.

Neke stipendije mogu podrazumevati toliko visoke novčane iznose, da ćete imat utisak da ste studirali u Americi potpuno besplatno. Zvuči pomalo neverovatno posle naše priče o veličini troškova, ali da moguće je! Novčani iznos ovih stipendije u nekim slučajevima ne pokriva samo troškove školovanje, već i troškova života, poput smeštaja i hrane, u Americi za inostrane studente.

Novčani iznos ovih stipendije u nekim slučajevima ne pokriva samo troškove školovanje, već i troškova života, poput smeštaja i hrane, u Americi za inostrane studente.

Takozvane "full-ride scholarhips"

Međutim čak i ako stipendija pokriva samo troškove školarine ili većeg dela školarine, ovaj vid stipendiranja i dalje predstavlja jako dobru priliku za buduće sportiste.

Amerika je zaista zemlja prilika i čak i u situacijama kada vam nije pokriven deo troškova života tokom studiranja u Americi vi možete raditi studentske poslove poput rada u kampusu, treniranja dece i sl.

  • Amerika za razliku od većine nama poznatih zemalja ima poprilično veliki broj poslova koji su bukvalno rezervisani samo za studente poput rada u kampusu, treniranja dece i sl.

Dakle to su poslovi koji ne podrazumevaju celodnevni rad, već rad od nekoliko sati koji ostavlja prostor za učenje i fakultetske obaveze. Upravo ovakve poslove radi većina studenata u Americi, putem kojih plaćaju troškova života i školovanja. Naravno uvek postoji mogućnost da ćete dobiti stipendiju koja će vam pokriti sve troškove. No, treba se dobro informisati i treba biti uporan.

Naša agencija Head Coach nudi vam upravo ono što vam je potrebno u ovom trenutku. To su pre svega savetodavne usluge i informacije od vitalnog značaja za uslove konkurisanja i osnovne informacije o različitim vidovima stipendiranja. Takođe naš tim vam može pružiti više vidova podrške kako u samom konkurisanju za stipendiju, tako i tokom trajanja aplikacije za studije ili školovanje, savete u vezi viziranja, polaganja testova i slično.

Ukoliko imate želju i volju da se usavršavate, ovaj vid studiranja uz subvencije ili bolje rečeno stipendije može biti fantastičan način da već u startu rešite velikog problema tj. nedostatka novca.

Živite vaš san, postanite ono što želite, a ako vam je potrebna pomoć slobodno je potražite putem poziva na kontakt sa našeg sajta.


Ako želiš da studiraš i baviš se sportom na najvišem nivou - nema boljeg mesta od Amerike, a mi ćemo ti pomoći da to i ostvariš!