Prednosti i mane sportskih stipendija u Americi

Informiši se u tekstu ispod

Kada bi pravili one liste „za“ i „protiv“ kakve se često prave kada su u pitanju teme prednosti i mana, verujemo da bismo značajno pogrešili. Pre svega zato što se prednosti i mane stipendiranih studija i stipendija ne podudaraju u istom smislu. Prednost stipednija za nastavak sportskog usavršavanja, same su po sebi prednost – jedina mana je to što uključuju odlazak od kuće i nastavak studija u inostranstvu.


Školovanje u inostranstvu nije za svakoga.

Mana koju smo pomenuli nije mana stipendije, već podrazumeva pre svega naš odnos kao budućeg studenta prema životu koju donosi školovanje u inostranstvu, preko sportske ili bilo koje druge stipendije.

Realna mana stipendije jeste to što ona može podrazumevati manji novčani iznos od neke druge ili tačnije rečeno bolje stipendije. Međutim, to se takođe ne može posmatrati kao mana, jer ste vi kao budući student uspeli da ispunite potrebne uslove za stipendiju u nešto manjem iznosu novca. Mnogo toga u kontekstu konkurisanja za stipendiju zavisi direktno i samo od vas kao podnosioca zahteva za stipendiju.

Od čega zavisi procenat stipendije?

Od vaših dosadašnjih uspeha, zalaganja, razvoja, volje i, usudimo se reći, stečenih nagrada i talenta zavrisi visina stipendije koju možete dobiti. Zavisi naravno i od sporta kojim se bavite, jer će npr. za neke sportove stipendije biti veće od onih koje se dodeljuju za druge sportove. To ne zavisi uvek od popularnosti tih sportova, već od troškova obrazovanja i mnogih drugih faktora. U svakom slučaju, većina stipendija zapravo podrazumeva to da vam kao budućem internacionalnom studentu bude pokriven deo ili ceo iznos troškova i života u Americi.

„Da li mi je do ovoga zaista stalo?“

Dobro razmisli!


Među ljudima često postoji mišljenje da je najveći problem za pojedinca u ovom slučaju to da ode od kuće. Naravno, to jeste mana studija u inostranstvu, jer ćemo morati da se pomirimo sa tim da nećemo viđati porodicu i prijatelje neko vreme. Nostalgija nekada može biti barijera u ovakvim odlukama. Stoga smo rešili da se tom temom upravo ovde pozabavimo malo više, jer ona zaista predstavlja osnovni, pa često i jedini problem koji donosi odlazak na stipendirano školovanje u inostranstvo.

Upravo je zato važno da sebi date vremena da razmislite i da ne dopustite nikome da utiče na vas kada donosite ovu odluku. Bitno je da odredite vaše prioritete i sebi odgovorite na pitanje: „Da li mi je do ovoga zaista stalo?“. Ukoliko jeste, rešili ste veliki deo posla zato što će ta odluka koju ste doneli biti vaša snaga da prebrodite svaki izazov koji pred vas bude postavilo školovanje u inostranstvu.

Mogućnost rada tokom studiranja

Ukoliko stipendija ne pokriva celokupan iznos vaših troškova, postoji mogućnost rada, kako biste nadoknadili troškove. Amerika je za razliku od mnogih zemalja podesnija za studentski život, upravo zato što ima veliko tržište poslova isključivo za studente. Ne možemo reći da tako nešto ne postoji kod nas, ali je znatno manje prisutno i znatno manje plaćeno. Takođe, ne može se reći da kod nas postoje poslovi koji su u potpunosti prilagođeni studentskom životu koji je često prepun obaveza pored kojih bi se moglo i raditi. Često se internacionalni studenti odlučuju za rad u kampusu, poslove sportskog trenere mlađim uzrastima i sl.

Amerika je zemlja velikih prilika, i ta prepostavka nije zanemarujuća i nije mit. Postoji mnogo dobro plaćenih poslova za studente koji ne podrazumevaju puno radno vreme i veliki broj obaveza, a opet mogu značajno doprineti vašem džeparcu.

"Velika je prilika školovati se na koledžu i istovremeno se baviti sportom u najboljim mogućim uslovima".

Slaviša Jokanović, 2020.

Sa druge strane, kada smo već kod prilika, velika je prilika školovati se na koledžu i istovremeno se baviti sportom u najboljim mogućim uslovima. Postoji puno različitih zanimanja koja iziskuju dobre uslove koji kasnije mogu doprineti velikim rezultatima, a sport svakako spada u takva zanimanja. Pored dobrih i više nego odgovaraćujih uslova obrazovanja, Amerika pruža priliku da budete primećeni kao budući profesionalni sportista. Naravno to je i više nego moguće i kod nas, međutim za pojedine sportove Amerika predstavlja bolju opciju jer su koledž lige veoma praćene od strane trenera. Ne znam da li vam je poznata činjenica da najveći procenat NBA,NFL i MLS igrača dolazi upravo iz koledž liga (NCAA i NAIA).


Stoga kada razmišljate o prednostima i manama sportskih stipendija u Americi, imajte u vidu da je mnogo toga isključivo do vaše odluke i želje, ali i vaše percepcije o tome šta uopšte može biti prednost, a šta mana.

Dakle pred vama je sasvim dovoljan broj razloga da ozbiljno razmotrite priliku koju vam pružaju ovakve stipendije.

Amerika čeka na nekoga poput vas!


Ako želiš da studiraš i baviš se sportom na najvišem nivou - nema boljeg mesta od Amerike, a mi ćemo ti pomoći da to i ostvariš!