Milica Mijatović, ACF Fiorentina & Reprezentacija Srbije

Pročitaj ceo intervju

Imali smo priliku da razgovaramo sa Milicom Mijatović koja se trenutno profesionalno bavi fudbalom u najvišem rangu takmičenja u Italiji.

U sezoni 2019/20, napravila je ogroman uspeh kada je sa ekipom Melbourne City
postala šampion prvenstva Australije. Uspele su da ostanu neporažene cele sezone, a Milica je bila ključni faktor ekipe sa 7 postignutih golova.

U ženskom fudbalu Srbije, poznata je po svojim nastupima u dresu Crvene Zvezde kao i mnogobrojnim nastupima za reprezentaciju Srbije.

Milica smatra da je obrazovanje uz sport veoma važno, a ona je i pored svoje internacionalne fudbalske karijere uspela da stekne diplome sa dva fakulteta.

U nastavku pročitajte njene savete mladim sportistima kada je reč o obrazovanju i mišljenje o mogućnosti odlaska u Ameriku preko sportske stipendije.


1. Koliko smatrate da bavljenje sportom može da doprinese razvoju jedne mlade osobe i koje benefite ono donosi?

Bavljenje sportom na prvom mestu prija umu i telu čoveka i pozitivno utiče na zdravlje, kao što znamo. Što se tiče profesionalnog sporta, benefita je puno. Pre svega obrazuje ličnost mlade osobe i uči je mnogim veštinama kao što su disciplina, istrajnost, rad na sebi. Razvija se pobednički mentalitet i mentalna snaga. Mislim da se mi, sportisti, umnogome razlikujemo od drugih, običnih ljudi, pa tako i nakon sportske karijere možemo biti odličan profil za bilo koju organizaciju, sportsku, korporativnu, diplomatsku.

2. Koliko smatrate da je školovanje važno? Naša agencija omogućava mladim sportistima da se profesionalno bave sportom uz edukaciju u Americi. Šta vi mislite o takvoj mogućnosti?

 S obzirom da sportisti imaju kratak sportski životni vek, trebalo bi da pronađu vreme za edukaciju i obrazovanje kako bi bili spremni za karijeru nakon sportske. Sportska stipendija u Americi na elitnim koledžima koju nudi Head Coach agencija je odlična prilika za naše mlade sportiste. Mogućnost profesionalnog bavljenja sportom i uz to obezbeđena stipendija za elitno obrazovanje je sjajna. Mnoge fudbalerke koje poznajem su završile koledž u Americi i sve su jako zadovoljne što su odabrale taj put.

3. Da li biste mladim ljudima preporučili da se, ukoliko im to uslovi dozvoljavaju, uz bavljenje sportom i edukuju do najviših nivoa?

Apsolutno. Svako ko je u prilici treba da se obrazuje, a mislim da su nam danas takve prilike vrlo dostupne. Uprkos internacionalnoj karijeri, završila sam 2 fakulteta u Beogradu (master Ekonomista) i u planu mi je da upišem doktorske studije.

4. Da li su tokom školovanja imali razumevanja za sportske aktivnosti i da li se slažeš sa nama da je to veoma važno?

Slažem se, sport na visokom nivou zahteva puno vremena i napora. Međutim, profesori često imaju razumevanja i mislim da je to sasvim u redu. Bez obzira na sve, sportista mora da se posveti učenju i obavezama na fakultetu.

Mnoge fudbalerke koje poznajem su završile koledž u Americi i sve su jako zadovoljne što su odabrale taj put. Sportska stipendija u Americi na elitnim koledžima koju nudi Head Coach agencija je odlična prilika za naše mlade sportiste.

Milica Mijatović, ženski fudbal

5. Za kraj pitanje, šta biste poručili mladim sportistima koji su sada u razvitku svoje karijere? Koji je ključ uspeha?

Da bi bio uspešan, čovek mora da bude istrajan, nikada da ne odustaje, vredno radi i veruje u sebe i svoje mogućnosti. Da bude strpljiv i zahvalan na svemu što ostvari, da se raduje čak i malim pobedama. Na kraju, podrška porodice i prijatelja je takođe vrlo značajna.


Ako želiš da studiraš i baviš se sportom na najvišem nivou - nema boljeg mesta od Amerike, a mi ćemo ti pomoći da to i ostvariš!