Maja Škorić, Olympiacos B.C. & Reprezentacija Srbije

Pročitaj ceo intervju

Imali smo čast da razgovaramo sa srpskom reprezentativkom u košarci – Majom Škorić.


Maja je svoje prve košarkaške korake i uspehe napravila u novosadskom klubu “Proleter“ na koji je, kako kaže, veoma ponosna.

U Proleteru je ostala do osamnaeste godine, nakon čega je svoju karijeru nastavila u inostranstvu. Igrala je za klubove iz Mađarske, Slovačke i Francuske. Kako nam je spomenula u razgovoru, karijera u inostranstvu joj je donela brže sazrevanje, samostalnost, kao i prijateljstva za ceo život.

Našim čitaocima poručuje da postavljaju visoke ciljeve, budu uporni i da će se na kraju sav trud isplatiti. Dokaz da se Škorićeva ovim vodi je to što je uvek bila blizu reprezentacije, verovala u sebe, bila uporna, kako bi svoje prvo veliko takmičenje odigrala na Evropskom prvenstvu 2017.

Nakon toga je učestvovala u osvajanju bronze na Evropskom prvenstvu 2019. godine, a 2021. je postala evropska šampionka i predstavljala je boje Srbije na Olimpijskim igrama.

U nastavku pročitajte korisne savete Maje Škorić za sve sportiste koji su u razvitku svoje karijere, kao i šta ima da poruči mladim sportistima koji razmišljaju o odlasku u Ameriku preko sportske stipendije.


1. lako smo mi upoznati sa tvojim sportskim putem, da li možeš da uputiš naše čitaoce kako je tvoja karijera tekla i koji je to put kroz koji mora da prođe svaki vrhunski sportista da bi ostvario nešto što se smatra uspehom?

Moja karijera je rekla bih išla nekim okolnim putem. Potičem iz malog kluba – Proleter na koji sam jako ponosna, i u kom mi je usađen ispravan sistem vrednosti. Školovanje je uvek bilo u fokusu i imalo prioritet u mlađim danima pa sam upisala ekonomiju na državnom fakultetu, a uporedo napredovala u košarci bez jasne ideje da ću se jednog dana profesionalno time baviti ali karijera je mene izabrala. Svačiji put je drugačiji, gradite ga sami po svom ličnom osećaju uz podršku roditelja ili vama bliskih iskusnijih osoba. Sigurno je da vas čeka puno odricanja ali i toliko lepih momenata koji mogu samo u sportu mogu da se dožive. Uspeh je prevazići svoje granice.

2. Buduće da si deo svoje karijere provela u inostranstvu, koje misliš da su prednosti toga i kakav je generalno tvoj utisak o životu van Srbije?

 Gotovo celu svoju profesionalnu karijeru sam provela u inostranstvu. Takav život donosi samostalnost, brzo sazrevanje, lepotu upoznavanja drugih kultura, mentaliteta i prijateljstva koja ostaju za ceo život.

3. Za svakog sportistu Ol su vrhunac i to je nešto čemu svaki sportista teži. Možeš li nam reći malo više o tome kako je učestvovati na jednom takvom svetskom događaju? Kakva je atmosfera među toliko ljudi različitih nacionalnosti?

Olimpijske igre su zaista nešto posebno. Ostvarenje sna iz detinjstva. Nezaboravno je iskustvo biti deo Olimpijskog tima Srbije, proživljavati sa svima pobede, poraze, slaviti medalje. Osećaj je neopisiv. Svakodnevno prolaziti pored sportista kojima si se divio deluje u nekim momentima kao da nije stvarnost.
Koliko smatraš da je bavljenje sportom generalno važno i kako ono može da doprinese razvoju jedne mlade osobe i koje benefite donosi?

Bavljenje sportom je izuzetno važno za kvalitetan i zdrav život, kroz njega se uče mnoge bitne lekcije. Shvatićete koliko je važna disciplina, istrajnost, zajedništvo. Naučiti kako da podnesete poraz ,da ustanete kad padnete, koliko su pobede lepe ali i prolazne.

4. Koliko smatraš da je školovanje važno u životu mlade osobe?

Kao što sam istakla u prvom pitanju školovanje je od izuzetne važnosti. Ukoliko se odlučite za profesionalno bavljenje sportom, to je ono što će vas izdvajati od mnogih sportista. I što je bitno biće vam jako bitno za život nakon karijere.

Budite uporni, postavljajte visoke ciljeve i uložite neverovatne napore. Jednog dana će se sve isplatiti. Najjače trenirajte onih dana kada vas najviše mrzi. Birajte dobre trenere i verujte u proces.

Maja Škorić, ženska košarka

5. Da li bi mladim ljudima preporučila da se, ukoliko im to uslovi dozvoljavaju, uz bavljenje sportom i edukuju do najviših nivoa? Da li misliš da je to uklopivo?

Jeste teško ali uklopivo. Koliko god vas sjaj sportskih uspeha povuče, ne zaboravite na školovanje. Možete postići vrhunska dostignuća čak i ako par godina usporite karijeru radi škole.

6. Siguran sam da znaš ljude, između ostalog i neke od tvojih saigračica u reprezentaciji su bile ili su i dalje na nekom od američkih univerziteta, koji su imali šansu da prožive ovo iskustvo. Šta ti misliš o takvoj mogućnosti i da li bi je preporučila mladima?

Da, imam nekoliko prijatelja koji su se školovali u Americi. Oni govore o tom periodu kao sjajnom iskustvu i najlepšim danima. Stekli su obrazovanje, doživeli nešto potpuno drugačije od onoga što život u Srbiji nudi. Neki od njih su nastavili košarkaške karijere u Evropi, drugi su pak ostali u Americi. To je individualno i zavisi od ličnih preferencija. Podržavam takav program jer donosi brojne opcije za budućnost.

7. Za kraj pitanje, šta bi poručila mladim sportistima koji su sada u razvitku svoje karijere?

Budite uporni, postavljajte visoke ciljeve i uložite neverovatne napore. Jednog dana će se sve isplatiti. Najjače trenirajte onih dana kada vas najviše mrzi. Birajte dobre trenere i verujte u proces.


Ako želiš da studiraš i baviš se sportom na najvišem nivou - nema boljeg mesta od Amerike, a mi ćemo ti pomoći da to i ostvariš!