Predrag Ivanović, glavni trener Univerziteta Barry iz Majamija

Pročitaj ceo intervju

Imali smo priliku da o studiranju u Americi i svemu što ono donosi razgovaramo sa fudbalskim koledž trenerom Predragom Pecom Ivanovićem.

On je svoju igračku karijeru započeo je u klubu Mladost Goša, a nakon par godina igranja u Srbiji odlučio je da svoj fudbalski put nastavi da gradi u Americi, kada 2008. godine dolazi na univerzitet Charlston.

Nakon veoma uspešne igračke karijere Peca se odlučio da svoju ulogu obavlja, takođe, na fudbalskom terenu, ali u ulozi trenera. Tokom svoje desetogodišnje trenerske karijere pomogao je mnogim igračima iz celog sveta da dođu u SAD ali i postigao rezultat kojim retko ko može da se pohvali- postao prvak Amerike.

O tome kakvi su uslovi za sport u Americi, kakvu opremu koriste za analiziranje utakmica, šta treneri gledaju pri regrutaciji igrača kao i mnogim drugim stvarima Peca je detaljno ispričao u intervjuu, koji je pravo bogatstvo za svakog ko razmišlja o nastavku školovanja i sportske karijere u Americi.


1. Zdravo Peco! Predstavi se našim čitaocima i upoznaj ih sa svojom "američkom pričom".

Pozdrav svima! Ja sam u Ameriku došao 2008.  godine. Prve dve godine sam igrao na univerzitetu Charlston koji se takmiči u Diviziji 2, a zatim prelazim na Univerzitet Jacksonvile na Floridi, gde sam igrao još 2 godine. Po završetku koledž karijere počeo sam da radim kao trener baš na univerzitetu Charlston, ali uskoro sam sa svojim šefom prešao na univerzitet Marshall koji se takmiči u Diviziji 1.

Tamo smo osvojili titulu šampiona Amerike I po završetku godine sam dobio posao ovde na Univerzitetu Barry, tako da sam sada ovde, u svojoj prvoj sezoni!

2. Kako je izgledao tvoj put i koliko misliš da ti to znači za razumevanje igrača koji tek treba da dođu?

Ja sam svoju fudbalsku karijeru započeo u Smederevskoj Palanci igrajući za klub koji se zvao Mladost Goša,  i u Srbiji sam igrao do 2007. godine kada sam se odlučio za odlazak u Ameriku. Gledajući sada to je jedna od najboljih odluka koju sam doneo!

Došao sam u diviziju 2 u ekipu koja je bila onako, prosečna ekipa, lošije rangirana. Napravili smo dobru ekipu, dobru atmosferu I za dve godine smo uspeli da budemo u top 10 ekipa u Diviziji 2 u Americi. To je naravno donelo neke nagrade, a te nagrade su mi omogućile da se transferujem u Diviziju 1 koja je najbolja koledž liga ovde, na Univerzitet Jacksonville Florida. Tamo sam igrao poslednje 2 godine koledž karijere i to je bilo jako lepo i zanimljivo iskustvo.

Nakon igračke karijere počeo sam da radim kao trener i poslednjih 10 godina, od 2012. do sad, radim kao trener. Po meni uslovi za rad i za trening su fenomenalni , čak i na nekim mestima mnogo bolji nego u u Super ligi u Srbiji. Univerziteti Imaju mnogo resursa i velike budžete. Igrači su tretirani kao profesionalci i to s tim da pored toga mogu da studiraju i steknu tu fakultetsku osnovu!

3. Verujem da naše čitaoce veoma interesuje šta je ono što treneri gledaju pri regrutovanju novih igrača. Da li nam možeš reći više o tome?

Postoji mnogo detalja koje treneri traže od igrača i to zavisi od fakulteta do fakulteta, ali neki od najbitnijih su:

  1. Sa fudbalske strane treneri gledaju da to bude dobar highlights video, naravno ako ne mogu lično da dođu da vas gledaju. Vrhunski univerziteti Imaju veliki budžet za skauting, tako da oni čak i ako im se svidi video snimak odlaze da gledaju individualno igrače po celom svetu.
  • 2. Prosek u srednjoj školi, pošto taj prosek donosi dosta akademskih stipendija i para sa te strane, koje pomažu trenerima da svoj novac i budžet rastegnu; jer postoji limit sportskih stipendija koje mogu da daju svake godine. Tako da što je bolji prosek u školi I što bolji rezultat testova engleskog jezika to možete veću stipendiju da dobijete.

Tako da, taj dobar video ostavlja utisak na trenere koji naravno posle može da vam donese priliku da vas vide uživo ili može direktno da vas ubaci na fakultet ovde. To su po meni 2 najbitnije stvari, imati dobar video i Imati dobar prosek ocena. Naravno, sa druge strane, sva ostala priznanja i iskustva koja imate treba staviti na jedan dobar CV i nacrtati što bolju sliku o sebi i kao osobi i kao fudbaleru.

Mislim da ni jedna zemlja na svetu nema to bolje organizovano nego što je ovde. Što se tiče vašeg progresa kao fudbalera i osobe, nećete biti u boljoj sredini, pogotovo u tom U23 uzrastu.

Predrag Peca Ivanović, glavni trener Barry Univerziteta iz Majamija

4. Trenutno radiš u Majamiju, na Barry Univerzitetu. Veoma privlačna lokacija. Molim te, upoznaj nas sa "Barry-jem".

Barry Univerzitet je jedan od manjih univerziteta u Diviziji 2. Oni su bili šampioni Amerike 2018. godine i imaju fenomenalne uslove za rad. Tereni na kojima mi igramo i treniramo su korišćeni od strane Barselone, Mančester Junajteda, Engleske, Brazila i mnogih drugih ekipa, zato što stvarno imaju vrhunsku travu i objekte koji imaju sve prouslove za rad. Imamo podršku fakulteta, Inter Miami MLS ekipa je u našoj blizini, nekih 20ak minuta od nas. Imamo dobru saradnju sa njima. Nalazimo se na nekih 15ak minuta od okeana, 15ak minuta od centra grada Majamija, tako da je kao destinacija jako, jako poželjno mesto za  igrače iz celog sveta. Ja sam preuzeo ekipu u Aprilu, tako da sam nov ovde, tek 9 meseci i stvarno sam prezadovoljan. Prvi utisak na okolinu, na ljude koji ovde rade, kao i na podršku koju imamo moj staff i ja je vrhunski, stvarno. Preporučio bih svakome da ovo uzme kao opciju za svoju buduću karijeru.

- Verujem da bi mnogi mladi igrači voleli da se razvijaju u takvim uslovima.

5. Koji savet imaš za mlade igrače koji razmišljaju o programu sportskih stipendija?

Moj savet svim igračima koji bi hteli da se upuste u ovu avanturu je da nećete napraviti bolju odluku u životu. Što se tiče resursa, što se tiče  svega ovde u Americi, uslovi su fenomenalni, svaki fakultet ima sve osnovne objekte za rad, ima odlične terene, odlične teretane, fizioterapija sobe, apsolutno sve šta vam treba. Koriste se GPS uređaji, koristi se oprema za analiziranje utakmica, na vrhunskom nivou Spideo Wyscout instat , tako da što se tiče vašeg progresa kao fudbalera i osobe, nećete biti u boljoj sredini, pogotovo u tom U23 uzrastu. Mislim da ni jedna zemlja na svetu nema to bolje organizovano nego što je ovde.

  • Percepcija je malo drugačija naravno, zato što dosta ljudi ne zna o čemu se tu radi i misle da je to obična studentska liga, ali tu se dovode igrači iz celog sveta, a neki od njih su igrali u Akademijama u Premijer ligi, u Španiji, u Italiji, ali i drugim delovima sveta poput Afrike, Južne Amerike, Azije... Tako da postoje igrači koji dolaze sa jako visokog nivoa da ovde igraju.

Najbolji primer koji mogu da vam dam trenutno je fudbaler koga svi znate, a to je Jack Harrison iz Leedsa, on je proveo par godina ovde na Univerztetu Wake Forest u Severnoj Karolini koji je jedan od prestižnijih fakulteta u Diviziji 1, tu je odigrao par sezona i onda se vratio u Englesku i počeo tamo da igra. Postoji veliki broj igrača ovde u MLS-u i u ostatku sveta koji su ponikli u Koledž ligama. Jordan Morris, reprezentativac Amerike, koji je igrao za Stanford Univerzitet godinu dana i onda je prešao u MLS, tako da sa te strane otvara vam se dosta puteva za budućnost karijere i pomaže vam da kroz par godina sazrete kao igrač i da se unapredite, kao igrač, u fenomenalnim uslovima!

- Sjajno! Hvala što si nam tako slikovito objasnio kako to izgleda, iz "prve ruke".

I za kraj, šta bi rekao o našoj saradnji?

Ja sam upoznao Filipa iz "Head Coach"-a pre par godina i stvarno imam visoko mišljenje o njemu i o njegovom timu. Mislim da oni imaju jako dobru platformu za sve vas, da sebi obezbedite neku bolju, profesionalniju i organizovaniju budućnost. Vredno radimo na tome da dovedemo igrače iz Srbije i ostatka Evrope ovde i da napravimo putanju i direktnu vezu za fudbalere koji imaju jako dobar nivo i mogu da dođu ovde da igraju.

Peco, neizmerno ti se zahvaljujemo što si sa nama i našim čitaocima podelio svoju priču. Verujemo da će teme, o kojima smo pričali danas, mnogo pomoći mladim fudbalerima i sportistima koji razmišljaju o Americi, kao mestu nastavka svoje karijere.


Ako želiš da studiraš i baviš se sportom na najvišem nivou - nema boljeg mesta od Amerike, a mi ćemo ti pomoći da to i ostvariš!