Alen Tošić, Carolina Basketball Academy

Pročitaj ceo intervju

Naš klijent, Alen Tošić, iz Crne Gore odlučio je da se pre upisivanja na koledž upozna sa životom u Americi na Prep Akademiji.

Potpisao je jednogodišnji ugovor sa jednom od najboljih košarkaških Akademija u Americi- Carolina Basketball Academy.

Prep Akademije su odličan izbor za igrače, koji pre upisivanja na koledž žele da se adaptiraju na američki sportski i edukativni sistem i na taj način se još bolje pripreme za život na drugom kontinentu.

O Alenovom iskustvu možete pročitati u daljem tekstu.


1. Predstavi se, reci nam nešto više o sebi.

Pozdrav svima, ja sam Alen Tošic iz Plava, u Crnoj Gori. Trenutno igram košarku u Atlanti u Carolina Basketball Academy-ju.

2. Zašto si se odlučio za nastavak karijere u Americi ?

Za nastavak studiranja u Americi sam se odlučio zato što je to jedina zemlja koja aktivno podržava student-athlete način života, tj. omogućuje studiranje i bavljenje košarkom u isto vrijeme.

3. Kako su reagovali roditelji kada si rekao da zelis da studiras u Americi?

Pa u pocetku su kao i svaki roditelj, bili su zabrinuti ali nisu govorili “ne”, već su se zainteresovali za to. U nekim trenucima čak i više nego ja. Vidjeli su sve pozitivne ali negativne strane toga. Ja mogu samo zamisliti kako je bilo njima, da se od svog deteta odvoje tako rano i tako daleko ali ipak ta podrška i vjera u mene je glavna motivacija.

Za nastavak studiranja u Americi sam se odlucio zato sto je to jedina zemlja koja aktivno podrzava student-athlete nacin zivota

Alen Tošić, košarkaš

4. Da li si zadovoljan što si se odlučio za prep akademiju u Americi i kako ti se sviđa dosadašnje iskustvo?

Mogu da kažem da sam za sad zaista zadovoljan. Razlog tome je jer mi u isto vrijeme pored brojnih treninga i utakmica daju dosta slobodnog vremena za školovanje i pripremu za upisivanje koledža.

5. Koliko ti je pomogao “Head Coach” u pronalazenju akademije?

Mnogo su mi pomogli svi iz “Head Coach” agencije jer bez njih ovo sve ne bi bilo moguće.

Ovom prilikom bih i da se zahvalim svima u “Head coach “ agenciji na pomoći koju su mi pružili kao i na konstantnoj podršci.

6. Koji savet bi dao mladim sportistima koji razmisljaju o odlasku na studiranje u Ameriku, preko sporta?

Treba da znaju da je ovo vrlo zahtjevno i potrebno je mnogo vremena,truda i odricanja. Ukoliko je individalac spreman za sve to kao i da kroz nova iskustva prolazi potpuno sam onda mislim da je to prava stvar za nju/njega. Na kraju krajeva mislim da je vrijedno svega toga jer ipak ovdje je broj prilika skoro beskonačan.

Alene, hvala ti mnogo na izdvojenom vremenu i lepim rečima. Puno sreće u daljem nastavku sportske i akademske karijere!


Ako želiš da studiraš i baviš se sportom na najvišem nivou - nema boljeg mesta od Amerike, a mi ćemo ti pomoći da to i ostvariš!