Srednje škole

Ovaj program srednjoškolcima pruža priliku da se postepeno pripreme i adaptiraju na život u Americi kao i da usklade školovanje i sportski napredak.

Saznaj više

O srednjim školama

Srednja škola u Americi traje 4 godine kao i u Evropi. Mali procenat srednjih škola u Americi zahteva od svojih učenika da nose uniforme. Međutim, postoje brojne razlike između američkog i evropskog obrazovnog sistema. Svaka srednja škola ima određenu normu koju srednjoškolci moraju da zadovolje kako bi diplomirali. Ta norma je propisana u vidu poena (credits) koju učenici moraju da zadovolje.

Ocenjivanje i sistem rada

Ocene se obeležavaju slovima (A, B, C, D i F). Ocena A je najbolja moguća i jednaka je našoj petici. F(failed) je najgora moguća ocena, kao što je kod nas jedinica. Testovi se uglavnom rade pismeno. Najbolji mogući prosek ili kako oni nazivaju GPA je 4.00 (kao kod nas 5.00) i to znači da učenik ima ocenu A iz svakog predmeta. Zastupljene su česte izrade prezentacija, projekata i grupnih radova.

Predmeti u srednjim školama

Pored obaveznih predmeta, imaju i veliki izbor dodatnih časova koje mogu da pohađaju. Neki od obaveznih predmeta u većini škola su: Matematika, Engleski, Prirodni predmeti, Istorija, Strani jezik, Fizičko, Informatika. Jedna olakšavajuća okolnost je što je u većini srednjih škola učenicima dostupan tutoring centar. To znači da ukoliko učenik ima problem sa nekim predmetom, u mogućnosti je da dobije besplatnu pomoć u vidu privatnih časova.

Vannastavne aktivnosti

 1. 1. Školski timovi i druge aktivnosti: Veliki naglasak se stavlja na sportske timove iz različith sportova poput: fudbala, košarke, američkog fudbala, bejzbola, tenis, odbojke itd. Postoji i mnogo drugih aktivnosti kao što su muzički bendovi, debatni klubovi, pozorišta i slično.

 2. 2. Proizvođenje lidera: Mnoge srednje škole teže tome da razvijaju liderstvo i akademske veštine kod učenika. Postoje organizacije koje promovišu razvoj liderstva među učenicima.

 3. 3. Izbor kurseva: Srednje škole omogućavaju učenicima da biraju izborne kurseve prema svojim interesovanjima, kao što su nauka, umetnost, tehnologija ili humanističke nauke.

 4. 4. Standardizovani testovi: Učenici obično polažu standardizovane testove kao što su SAT i ACT tokom svoje srednje škole. Ovi testovi često igraju ključnu ulogu prilikom apliciranja za koledže i univerzitete.

Smeštaj za učenike

Internacionalni đaci koji se odluče da pohađaju srednju školu u Americi uglavnom imaju dve opcije kada se radi o smeštaju.

 • Boarding school

  Prva opcija je boarding school što znači da su učenici smešteni u okviru kampusa škole.

 • Hosting school

  Druga opcija je hosting school što znači da su učenici smešteni u okviru američke porodice.

Benefiti odlaska u srednju školu u Ameriku

1.

Doprinosi adaptiranju na američki sistem školovanja i sporta i omogućava lakše savladavanje jezika. Učenicima je mnogo lakše da se naviknu na novu sredinu i da imaju vremena da upoznaju kulturu kao i obrazovni sistem ukoliko planiraju da nastave školovanje u Americi posle srednje škole.

2.

Odlazak na ovaj program pomaže srednjoškolcima da lakše obezbede sportsku stipendiju za nastavak školovanja. Na ovaj način učenici imaju priliku da budu viđeni od strane trenera sa univerziteta koji redovno prate srednjoškolska takmičenja kako bi im ponudili sportsku stipendiju za univerzitet.

3.

Treneri u američkim školama preferiraju da pruže šansu sportistima koji će provesti više godina na njihovom programu i shodno tome odlazak u prvoj godini srednje škole se pokazala kao najbolja opcija.

Nazivi razreda u Američkim srednjim školama

 • picture

  • Freshman year (prvi razred) • Sophomore year (drugi razred) • Junior year (treći razred) • Senior year (četvrti razred)

Kako do stipendije?

Naš tim će se pobrinuti da ti svaki korak bude u potpunosti jasan, biće ti podrška kroz čitav proces i pomoći će ti da postigneš najbolje moguće rezultate u toku apliciranja za koledž stipendiju.

Ako želiš da studiraš i baviš se sportom na najvišem nivou - nema boljeg mesta od Amerike, a mi ćemo ti pomoći da to i ostvariš!

Prijavi se