Univerziteti (College)

Kao deo naših programa, univerziteti u SAD-u, nude sportistima visokokvalitetno obrazovanje i najsavremenije sportske uslove. Njihovo trajanje je četiri godine, a neki od najpoznatijih svetskih univerziteta sa kojima Head Coach sarađuje su Harvard University, Columbia University, Princeton University, Duke University i mnogi drugi.

Saznaj više

O programu

Univerziteti nude veliki izbor smerova koje možete izabrati za vaše studije (ekonomija, psihologija, arhitektura, inženjerstvo, medicina, umetnost, biologija, itd.). Takođe na prvoj godini studija postoji opcija “undecided”. To znači da nije neophodno odmah u prvoj godini izabrati usmerenje, već da je moguće pohađati predmete koji su obavezni za sve studente i tek nakon prve godine, odabrati konačno usmerenje. U okviru univerziteta je campus koji sadrži domove za studente, učionice, kafeterije, sportske teretane i terene za sve sportove, čitaonice i biblioteke i još mnogo toga.

Norme i ocenjivanje

Na svakom univerzitetu postoji određeni broj bodova (kredita) koje morate skupiti kako bi ste stekli diplomu. Svaki položeni predmet nosi određeni broj kredita u zavisnosti koliko je zahtevan za položiti. Ocene se obeležavaju slovima (A, B, C, D i F), od najbolje ocene A, koja je jednaka našoj oceni 10-ki, do najgore ocene F (failed), što je kod nas nedovoljno.

Više o sportskim stipendijama na univerzitetima

Univerziteti, bilo privatni ili državni, nude svojim studentima sportske stipendije i omogućavaju im sticanje prestižne diplome koja je priznata i cenjena u čitavom svetu. Pored diplome, sportisti se sve više odlučuju za odlazak na studije u Ameriku radi sportskog usavršavanja i šanse za profesionalnom sportskom karijerom nakon završenih studija.

Da bi studenti održali svoju stipendiju tokom 4 godine potrebno je:

 1. 1. Održavati minimalan prosek propisan od strane univerziteta

 2. 2. Aktivno se baviti sportom i predstavljati univerzitet na sportskim takmičenjima

Uslovi za upis na Univerzitet

Jedan od uslova za kandidate koji žele da se upišu na univerzitet jeste diploma srednje škole-4. stepen obrazovanja. Drugi uslov je polaganje sledećih testova:

 • TOEFL

  Ovaj test polažu svi studenti kojima engleski nije maternji jezik. Pomoću ovog testa se ocenjuje aktivno znanje engleskog jezika. TOEFL test je uslov za upis na univerzitet za sve inostrane studente. Takođe, ceo test se polaže na računaru.

  Test se sastoji iz 4 dela

  -Reading

  -Listening

  -Speaking

  -Writing

  Maksimalan broj bodova je 120, a svaki od 4 dela nosi po 30 bodova. Većina univerziteta traži najmanje 61 bod. Ispit traje oko 4 sata, sa jednom kratkom pauzom na polovini testa. Dostupno je više termina mesečno za polaganje TOEFL-a i dostupan je na više lokacije u Srbiji: Novi Sad, Beograd, Subotica, Niš.

 • SAT

  SAT je najčešće korišćen prijemni test na univerzitetima u SAD. Ovaj ispit moraju da polažu svi studenti (domaći i inostrani). Test se sastoji iz 3 dela
  – Critical Reading
  – Math
  – Writing

  Maksimalni broj bodova na SAT testu je 2400, a svaki od navedena tri dela nosi po 800 bodova. Većina pitanja ima 4 ponuđenih odgovora osim kada je u pitanju esej i neki od matematičkih problema. Test traje oko 3 sata. Preporučuje se da se krene sa pripremama za ovaj test bar 3 meseca unapred. Na teritoriji Srbije ovaj test je dostupan samo u Beogradu. Postoji 6 termina godišnje i broj mesta je ograničen. Ukoliko niste zadovoljni sa rezultatima testa, možete da se prijavite u sledećem terminu i ponovite test. Iz ovog razloga, preporučujemo da svoje mesto za test rezervišete ranije.

Sportska asocijacija

 • frame-163

  NCAA je glavna asocijacija za univerzitetski sport u USA. 1098 univerziteta i koledža je deo NCAA asocijacije. Kao najstarija i najveća organizacija, NCAA je raspodelio milijarde dolara institucijama koje su njihovi članovi i promoviše sport na univerzitetima duže od jednog veka. NCAA se sastoji iz 3 divizije i obuhvata 26 sportova: Divizija I, Divizija II I Divizija III Divizije I i II nude sportske stipendije. Studenti sportisti moraju ispunjavati nekoliko akademskih uslova da bi zadržali svoju sportsku stipendiju. Sportisti Divizije I i Divizije II moraju da zadrže (full-time student) status i imaju prosek (GPA) od najmanje 2,0.

 • naia_logo-e1609229239664-2

  NAIA je manja asocijacija od NCAA. Broji manje članova i ima manji budžet za stipendije, ali je odmah posle NCAA vodeća asocijacija. NAIA sadrži preko 250 univerziteta i koledža i obuhvata 13 sportova. Godišnji budžet za sportske stpendije je oko $600 miliona. NAIA se takođe sastoji iz 3 divizije: Divizija I, Divizija II I Divizija III Divizija I i II nude sportske stipendije. Proces prijave za univerzitetski program

Kako do stipendije?

Naš tim će se pobrinuti da ti svaki korak bude u potpunosti jasan, biće ti podrška kroz čitav proces i pomoći će ti da postigneš najbolje moguće rezultate u toku apliciranja za koledž stipendiju.

Ako želiš da studiraš i baviš se sportom na najvišem nivou - nema boljeg mesta od Amerike, a mi ćemo ti pomoći da to i ostvariš!

Prijavi se