Zašto naši mladi sportisti sve više studiraju u Americi?

Informiši se u tekstu ispod

Tradicija da uspešni školarci, naročito srednjoškolci ali i osnovci nastavljaju svoje studije van države nije nova. Veliki broj naših najuspešnijih umetnika, naučnika, sportista pa i mnogih drugih uspešnih obrazovanih ljudi kroz istoriju upravo je na ovaj način sticalo obrazovanje.


Razlike između Evorpskog i Američkog sportsko-obrazovnog sistema

Nekada naš obrazovni sistem nije bio u potpunosti razvijen i adekvatan za nadarene ljude. Vremenom se to promenilo i sada se kod nas, kao i u čitavom regionu može školovati veliki broj budućih stručnjaka u gotovo svim oblastima nauke, umetnosti i sporta. Međutim bez obzira na visoke standarde obrazovanja kod nas, mnogi studenti i dalje biraju da svoje školovanje nastave u inostranstvu. U ovome svakako nema ničega pogrešnog! Naši obrazovni programi naravno nisu loši, idu rame uz rame sa svetskim standardima, ali postoji puno institucija van naše zemlje koje možda imaju dužu tradiciju ili nude bolje prilike u nekim pojedinačnim oblastima obrazovanja. Sport je često jedna od tih oblasti i verovatno se u ovome krije odgovor na to često pitanje zašto mladi sportisti sve češće odlaze na školovanje u inostranstvo. Evropa već vekovima ima tradiciju uglednih univerziteta na poljima prirodnih i društvenih nauka, ali fakultetski sportski timovi i dalje nisu prepoznata i opšteprihvaćena praksa.


  • Najčešće odredišta naših sportista kada je u pitanju obrazovanje van matične države jeste Amerika. Američki sistem obrazovanja zapravo poprilično dobro baštini tradiciju fizičkog vaspitanja i sportske kulture koja može biti savršena odskočna daska za svet profesionalnog sporta. Takođe, u Americi su na znatno većem nivou i razvijeniji neki sportovi koji u svetu i dalje nisu toliko prepoznati. Stoga i ovo može biti jedan od odgovora zašto se sportisti odlučuju baš za Ameriku.

Kod nas se, nažalost, i dalje ne investira veliki novac u neke sportove, pogotovo ženske, kojima se na ozbiljnom nivou bavi veliki broj mladih. S toga često sportisti koji dođu u godine kada je vreme za upisivanje fakulteta odlučuju da nastave obrazovanje na mestu gde se u tim sportskim disciplinama mogu više istaći.

Naša stara izreka kaže „ko je bliže vatri, taj se i ogreje“. U velikoj meri ovakva percepcija takođe igra važnu ulogu u donošenju odluke da se čovek školuje u inostranstvu ili tačnije u Americi. Amerika je već duže vreme zemlja velikih prilika za mlade ljude u sportu i svim drugim granama i oblastima obrazovanja i biznisa. Stecište je najboljih svetskih univerziteta i obrazovnih institucija u sferi nauke i sporta i predstavlja zemlju u kojoj imate realne mogućnosti da budete primećeni i nagrađeni za svoj trud.

Jednostavno Amerika pruža priliku da lakše ostvarite kontakte, sazrite kao osoba i da imate najbolje uslove treniranja i usavršavanja.

Mogućnost = Amerika

Naravno kao profesionalni sportista možete biti primećeni bilo gde, ali to često iziskuje potpuno predanje sportu i zanemarivanje u ostalim životnim sferama . Za razliku od većine zemalja Srednje i Istočne Evrope, ali i šire u Americi možete biti primećeni i možete ostvariti uspeh i dobru zaradu u sportu ali istovremeno steći diplomu, koja je priznata u celom svetu. To je takođe jedan od osnovnih i najbitnijih razloga zašto je Amerika toliko poželjna za sportiste iz Srbije, ali i regiona. Jednostavno Amerika pruža priliku da lakše ostvarite kontakte, ostvarite se kao osoba i da imate najbolje uslove treniranja i usavršavanja.

Stipendije za sportiste

Međutim postoji ono najvažnije i verujemo mnogo bitnije od gotovo svega što smo pomenuli, a to su Američke stipendije za sportiste. Ovo je bitno podvući kao jedan od verovatno osnovnih razloga zašto se sportisti odlučuju baš za Ameriku, iako postoje dobre škole sporta i u Evropi. Američke školske stipendije su jako dobar način subvencije mladih u usavršavanju. Većina stipendija na koju vi kao budući student ili učenik možete da ostvarite pravo, podrazumeva naknadu za ceo ili veći deo troškova života i same cene obrazovanja na najprestižnijim univerzitetima u Americi.

Ove stipendije dobra su prilika za svakog mladog čoveka koji je već pokazao određen uspeh i kvalitete u sportu. Predstavljaju šansu da se dodatno obrazujete u bilo kom polju sportskog obrazovanja, a i da se profilišete kao profesionalni sportista u bilo kojoj vrsti sporta.

Većina stipendija na koju vi kao budući student ili učenik možete da ostvarite pravo, podrazumeva naknadu za ceo ili veći deo troškova života i same cene obrazovanja na najprestižnijim univerzitetima u Americi.

Međutim put do same stipendije može biti težak i naporan, ako sami odlučite da tragate za njim. Mnogo toga može biti previše komplikovano ako niste dovoljno informisani, nemate kontakte trenera sa koledža ili imate jezičku barijeru i slično. Zato je možda najbolje rešenje za dobijanje stipendije to da se obratite nekoj od agencija koja nudi savetodavne usluge i usluge potrage za najboljom stipendijom.

  • Ukoliko je ovo nešto što tražite naša agencija Head Coach je najbolje rešenje za vas! Naša agencija bavi se pronalaženjem najboljih stipendija i uslova za buduće studente prema njihovom uspehu i rangu. Nudimo vam savetodavne usluge, rešavanje neophodne papirologije i mnogo drugih stvari koje vam mogu omogućiti da postanete jedan ili jedna od onih koji će svoj put naći u Americi.

Ako želiš da studiraš i baviš se sportom na najvišem nivou - nema boljeg mesta od Amerike, a mi ćemo ti pomoći da to i ostvariš!